text.skipToContent text.skipToNavigation

7 saker du kanske inte visste om Krill ...

Krill är fascinerande - du kanske redan känner till lite om dessa små kräftdjur? De är en viktig källa till Omega 3 bundet till fosfolipider som tas upp mer effektivt i kroppen än andra Omega 3-källor. Omega 3 är bl.a. viktigt för att ditt hjärta ska fungera normalt. Dessutom innehåller krill vitaminet kolin som är bra för levern samt antioxidanten astaxantin.

Det finns 85 olika arter av krill utspridda över alla världens hav. Den största arten är Euphasia Superba och det är den som det pågår fångst av i Antarktis (område 48).

1 Krill är en av världens största biomassa

Det uppskattas att det finns ca 500 miljoner ton av antarktisk krillbiomassa. I perspektiv – för varje människa finns det 165 000 krill och de väger dubbelt så mycket som hela världens befolkning.

2 Krill kan iakttas från rymden

Även om de inte är större än ett vanligt gem, kan krill ses från rymden. Dessa enorma moln som samlas i Oceanen är så stora att när de närmar sig havsytan blir den rosafärgad.

3 Hur stor är den årliga fångsten?

Årligen fångas det ca 200 000 ton krill vilket motsvarar mellan 1–1,5% av födan för de djur som lever av krill. Aker Biomarine, världens ledande leverantör av krillolja, har utvecklat en miljövänlig fångstmetod som är certifierat hållbar av Marine Stewardship Council (MSC).

4 Krillolja kosttillskott ger ingen eftersmak eller fiskrapar

I många Omega 3-tillskott är Omega 3 bunden till triglycerider som gör att oljan lägger sig överst i magsäcken- och kan orsaka rapningar och eftersmak.
Krill innehåller Omega 3 i form av fosfolipider som gör att krilloljan kan blanda sig med maten och innehållet i magsäcken.

5 Krill dyker djupt för att reproducera

Krill är ett litet kräftdjur som kan växa upp till 6 cm långt. För att reproducera dyker de ner till 3000 meter för att lägga äggen direkt i vattnet. Och en krillhona kan lägga till upp till 10 000 ägg per dag.

6 Forskning på krillolja

Superba Krill ™ har det forskats mer på än något annat märke. Aker Biomarine är den största bidragsgivaren till klinisk forskning på krilloljans hälsoeffekter. Bland det senaste är vilken effekt krilloljan har på elitidrottares prestanda och återhämtning. Dessutom pågår det nu en studie på 400 US Army Rangers. Sök gärna på Youtube för mer fakta.

7 Hållbar fångst

Fångst av krill är strikt reglerad och äger endast rum i område 48 där det lagligt kan fiskas 630 000 ton per dag och år. Men den totala fångsten är mindre än hälften. Denna fångst påverkar därför inte tillgången på krill för arter som lever av krill bl.a. säl, val och fisk.