Behöver du mer ork och energi i en hektisk vardag?

Då bör du kanske prova ginseng från Sydkorea. Denna spännande rot med tusenårig tradition har många goda egenskaper och de som ofta nämns är:

  • Energi
  • Koncentrationsförmåga
  • Immunsystem
  • Vitalitet
  • Fysisk och mental prestationsförmåga
  • Antistress

Koreansk Panax Ginseng

Koreansk ginseng - även känd som Panax är den populäraste ginseng varianten. Det finns en anledning: De aktiva substanserna som finns i ginsengroten heter ginsenosider och Panax innehåller totalt 36 olika. (till exempel innehåller amerikansk ginseng endast 13). Om du har provat ginseng tidigare och inte känt av någon effekt kan förklaringen vara ett alldeles för lågt innehåll av ginsenosider.

Il Hwa

Är en ledande tillverkare av ginseng i Sydkorea. De använder bara ginsengrötter som är 4,5-5,5 år gamla och använder endast hela rötter i sin produktion (inte grenar och löv). Produktionen av Il Hwa-extrakt sker via en patenterad process som sker vid låg temperatur - just för att bevara de vitala substanserna i ginsengrötterna. Förutom effektiva ginsenosider innehåller extraktet aminosyror, B-vitaminer och 14 spårmineraler.

Har använts i tusentals år

Ginseng har varit ett populärt kosttillskott (och medicin) i tusentals år - och är kanske mest känt för att ha en uppiggande effekt. I gamla texter kan man läsa att ginseng verkar på urenergin, lungor och mjälte, ger näring till vitala kroppsvätskor och att det är ett afrodisiakum. Samt att det bl.a. kan användas vid energibrist, svag puls, aptitlöshet och matsmältningsbesvär.

En känd adaptogen

Att en växt eller ört har en adaptogen effekt innebär att den får kroppen att anpassa sig till rådande miljöfaktorer och undvika skadeverkningar. En adaptogen hjälper sålunda kroppen att hjälpa sig själv.

Kan alla använda ginseng?

Svaret är ja! Ginseng kan användas av alla och har många positiva egenskaper. Men - man bör dock ta en paus om man är gravid eller ammar. Om du tar medicin (särskilt blodförtunnande preparat) är det alltid lämpligt att fråga din läkare innan du börjar med tillskott.