Ge cellerna livsviktig olja från havet

Visste du att fisk är den enda maten där du inte behöver tänka på att spara på fettet? All fisk, men framför allt fet fisk som lax, sill, anjovis och sardiner är rika på omega-3-fettsyror. Om dina celler inte får tillräckligt av det här hälsosamma fettet får de problem och det skapas obalanser i kroppen. Det är välkänt att personer som äter fisk lever längre, som till exempel japanerna som har världsrekord i livslängd. De äter tre gånger så mycket fisk som amerikanerna gör.

Vad är det?

Den speciella varianten av fettsyra som finns i fiskolja kallas för omega-3. Detta är en term för en familj av fettsyror där några av de viktigaste från fisk är EPA och DHA. De här fettsyrorna finns i kroppens alla celler. Men det är viktigt att få i sig omega-3-fettsyror genom kosten, eftersom kroppen bara kan producera en begränsad mängd själv.

Det har länge varit känt att EPA och DHA bidrar till att hjärtat fungerar normalt. Den goda effekten uppnås vid ett intag av minst 250 mg EPA och DHA. Men det är inte bara hjärtat som behöver de här fettsyrorna. Hjärnan och ögonen är särskilt beroende av DHA och den goda effekten uppnås vid ett intag av minst 250 mg.

Vad sägs om fiskolja i kapslar?

Det är inte alla av oss som äter fet fisk två till tre gånger i veckan, vilket antas tillgodose behovet. Därför kan omega-3 i kapselform vara klokt för att säkerställa att du får i dig tillräckligt.

Vi på Efi har samarbetat med världens ledande producenter av omega-3-fiskolja i många år. De har en avancerad fabrik i Brattvåg i Norge. Den här fabriken tillverkar omega-3-oljor som överskrider internationella standarder för kvalitet och renhet. Och analyser visar att vi har en av de renaste oljorna på marknaden. Den högkoncentrerade omega-3-oljan Newomega rengörs noggrant och har tillsatt vitamin E och D. Dessutom lägger våra kunder stor vikt vid att kapslarna är lätta att svälja och inte smakar något.

Inspiration till den här artikeln kommer bland annat från Jean Carpers böcker. Wikipedia är en annan källa.

Det är viktigt med en mångsidig kost och en hälsosam livsstil.