Fördelar med omega-3 – därför behövs fleromättade fettsyror

Visste du att fisk är den enda maten där du inte behöver tänka på att spara på fettet? All fisk, men framför allt fet fisk som sardiner, ansjovis, lax och sill är rika på omega-3-fettsyror. Låt oss berätta vilka fördelar som finns med de fleromättade fetterna och hur du ser till att du får i dig tillräckligt.

I den här artikeln går vi igenom varför vi behöver omega-3 och fördelarna, men också vad det egentligen är, hur mycket vi behöver få i oss per dag och varför ett tillskott i form av kapslar med ren fiskolja kan vara en bra idé.

Varför behövs omega-3 och vad är det bra för?

Om dina celler inte får tillräckligt av de här hälsosamma, fleromättade fetterna kan de få problem och det kan skapas obalans i kroppen. Vad man har kunnat se är att personer som äter fisk lever längre, och ett exempel på det är japanerna som globalt har längst förväntad livslängd. Även om det finns annat som spelar in så är det intressant att japanerna sägs äta tre gånger så mycket fisk som amerikanerna gör.

Fantastiska fördelar med omega-3

Det finns flera fördelar med omega-3 och det har länge varit känt att EPA och DHA bidrar till att hjärtat fungerar normalt. Den goda effekten uppnås vid ett intag av minst 250 mg EPA och DHA per dag. Men det är inte bara hjärtat som behöver de här fettsyrorna. Hjärnan och ögonen är särskilt beroende av DHA och den goda effekten uppnås vid ett intag av minst 250 mg.

Därför är det bra att få i sig tillräckligt med omega-3:

  • Viktigt för hjärtats normala funktion
  • Bra även för hjärnan, ögonen och synen

Vad är omega-3?

Omega-3 är en familj av fleromättade fettsyror där en dubbelbindning sitter i alla de olika omega-3 fettsyrorna i 3-ställning. Sedan tillkommer det olika många dubbelbindningar från alfa-linolensyra (ALA) med 3 dubbelbindningar och en av dem i 3-ställning.

ALA är moderfettsyran och när den kommer in i kroppen kan kroppen själv sätta till fler dubbelbindningar till den högsta, som är DHA med 6 dubbelbindningar varav en i 3-ställning.

Det är viktigt att få i sig omega-3-fettsyror genom kosten, eftersom kroppen inte kan producera det själv.

En fördel med fiskolja som källa till Omega-3 är att fisken har gjort det jobb som vår kropp normalt gör med ALA-syrorna. Kroppen kan överhuvudtaget inte själv producera någon Omega-3, utan behöver någon av fettsyrorna som finns i alfa-linolensyra familjen för att det ska gå vidare till ett högre antal dubbelbindningar. Genom fiskolja får vi helt enkelt i oss fettsyror som kroppen direkt har nytta av och för EPA:s del, så kan den elongeras vidare till både 5 dubbelbindningar som är DPA och sedan till 6 dubbelbindningar som är DHA.

Hur mycket omega-3 behöver vi?

Av all energi vi får i oss av den mat vi äter bör 5–10 % komma från fleromättade fetter, enligt Livsmedelsverket. Av dessa bör omkring en procentenhet vara från omega-3, vilket innebär runt 2,5–3 gram per dag.

Fisk är en vanlig källa till omega-3, men hur mycket omega-3 som finns i fisken kan variera. Livsmedelsverket uppger ändå att det dagliga behovet motsvarar en portion lax.

Exempel på livsmedel som omega-3 (EPA och DHA) finns i:

  • Lax
  • Sill
  • Makrill
  • Sardiner
  • Tonfisk
  • Torsk

Oliker typer av omega-3

Det finns olika typer av omega-3. Fisk innehåller eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra(DHA), medan de vegetabiliska livsmedlen innehåller ALA (alfalinolensyra). Kroppen måste själv omvandla ALA-fettsyran till EPA och DHA för att kunna tillgodogöra sig den, och från vad man kunnat se är den omvandlingen inte så effektiv. Av den anledningen kan de omega-3-fettsyrorna som kommer från fisken anses vara mer värdefulla.

När vi pratar om olika typer av omega-3 så undrar du säkert också, hur är det annorlunda från omega-6?

Vad är skillnaden mellan omega-3 och omega-6?

Dessa är två familjer av fleromättade fetter, där det finns olika långa fettsyror som fungerar på olika sätt i kroppen. De båda har en viktig roll för kroppens funktion och förekommer naturligt i kosten vi äter. Men det finns ofta mer av omega-6 i råvarorna och därför får vi ofta i oss för mycket omega-6 i relation till hur mycket omega-3 vi får i oss. Det är också skälet till att man kan behöva ta ett tillskott av omega-3.

Omega-6 är vanligt förekommande i våra matoljor, såsom rapsolja, solrosolja och sesamfröolja.

Det finns de som menar på att det finns ett optimalt förhållande mellan omega-6 och omega-3 som vi bör få i oss, men Livsmedelsverket uppger att: “Enligt Nordiska näringsrekommendationer 2012 (NNR 2012) går det inte att slå fast att en viss kvot mellan omega 3 och omega 6 i kosten skulle vara bäst för hälsan.”

Newomega – Friend of the Sea-certifierad omega-3, vitamin D och E i kapslar

Det är inte alla av oss som äter fet fisk två till tre gånger i veckan, vilket antas tillgodose behovet. Därför kan omega-3 i kapselform vara klokt för att säkerställa att du får i dig tillräckligt.

Vi på Efi har samarbetat med världens ledande producenter av omega-3-fiskolja i många år. De har en avancerad fabrik i Brattvåg i Norge. Den här fabriken tillverkar omega-3-oljor som överskrider internationella standarder för kvalitet och renhet. Och analyser visar att vi har en av de renaste oljorna på marknaden. Den högkoncentrerade omega-3-oljan Newomega rengörs noggrant och har tillsatt vitamin E och D.

Dessutom är Newomega certifierad enligt Friend of the Sea. Friend of the Sea är en ideell och icke-statlig organisation som verkar för ett hållbart fiske och en hållbar akvakultur.

För dig som dessutom uppskattar att kapslarna är lätta att svälja och inte orsakar någon eftersmak är Newomega ett bra val.

Fiskoljan i Newomega består givetvis av EPA och DHA – som är det du ska hålla utkik efter när du tittar på innehållsförteckningen av omega-3-kapslar.

Här kan du prenumerera på omega-3-kapslar från Newomega – och se till att ditt lager där hemma fylls på så fort det behövs.

Inspiration till den här artikeln kommer bland annat från Livsmedelsverket och Jean Carpers böcker.

Kom ihåg att det är viktigt att äta en mångsidig kost och upprätthålla en hälsosam livsstil.