Vad ska man göra mot dålig andedräkt? 7 tips som hjälper

Visste du att upp till 70 % av oss alla ibland har problem med dålig andedräkt? Kanske har du upplevt det hos någon annan men inte själv reflekterat över om du skulle lukta illa? Här förklarar vi hur du tar reda på om du är drabbad och ger dig tipsen som hjälper för en förbättrad andedräkt.

Dålig andedräkt, eller halitos som det också kallas, är fortfarande lite tabubelagt. Oftast känner du inte själv din egna dåliga andedräkt och det kan hända att inte ens din familj eller nära vänner berättar för dig även om de märker det.

Så vad ska man göra åt det? Hur tar man reda på om man har dålig andedräkt och vilka möjligheter finns det att förändra situationen till det normala i munhålan? Det ska vi berätta för dig.

Vad beror dålig andedräkt på?

Orsakerna till dålig andedräkt kan vara flera men beror nästan alltid på förhållandena i munhålan. Du har kanske trott att den dåliga lukten kommer från magen eller halsen, men så är det alltså inte. Lukten kommer vanligen från luktproducerande bakterier som är orsaken till svavelhaltiga föreningar i munnen.

Eftersom den vanligaste orsaken är beläggningar fyllda med bakterier kring tänderna eller på tungan, är det också här lösningen finns.

7 tips för fräsch andedräkt – som faktiskt hjälper

  1. Håll tänder, tandkött och tunga rena och fräscha.
    Borsta noggrant morgon och kväll (eltandborste brukar rekommenderas av tandläkare) och glöm inte tandtråden. Tungskrapa samt munskölj kan vara värt att testa om du inte redan använder det.
  2. Kom ihåg att dricka vatten och ät gärna mat du måste tugga ordentligt, det hjälper nämligen salivproduktionen.
  3. Regelbundna måltider är också viktigt.
  4. Besök tandläkaren då och då, de kan hjälpa dig att rengöra samt undersöka att ditt tandkött mår bra.
  5. Muntorrhet kan göra det värre, här hittar du tips hos 1177 om hur du kan undvika det.
  6. Generellt ska du inte behöva undvika någon särskild mat men sockerfritt tuggummi eller sugtabletter kan däremot hjälpa.
  7. Zink-sugtabletter är ett effektivt sätt att få bättre andedräkt eftersom de binder de svavelföreningar som finns i munnen och ger dig en fräsch andedräkt på bara några minuter.* Läs mer och börja prenumerera på Zinkoral® – goda sugtabletter som verkar snabbt och länge, så är du alltid redo att dofta gott.

Nu vet du hur man gör för att få förbättrad andedräkt – lycka till.

Kom ihåg att det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.

Vi vill dock passa på att ta upp ytterligare några funderingar du kan tänkas ha runt detta ämne.

* Rölla et al. International Dental Journal 2002:52:233

Dålig andedräkt på morgonen?

Att vi inte luktar jättegott precis när vi vaknar är helt naturligt och något de flesta upplever. Detta beror på att vår salivproduktion minskar under natten när vi sover. Det är egentligen det som också händer mellan måltider när vi varken tuggar eller dricker något, då det inte behövs lika mycket saliv.

Att borsta tänderna, äta frukost och dricka vatten bör vara en del av din morgonrutin, särskilt om du vill få en fräschare morgonandedräkt.

Ofräsch andedräkt av vitlök, kaffe, ändrad kost eller lchf?

Du kanske tänker att ett bra tips för bättre andedräkt är att undvika särskild mat? Och ja det stämmer, eftersom viss mat kan ge dig tillfälligt dålig andedräkt, det är dock sällan något som påverkar på lång sikt. Ostar och vitlök, eller annan stark mat, kan hänga kvar med en illaluktande lukt ett tag.

Vad gäller vitlök handlar det inte längre om bakterier i munnen (eller till exempel ost vars rester kanske finns kvar mellan tänderna) utan att det ämne som finns i vitlök går ut i blodet och vidare ut genom lungorna. Att bli av med vitlöksandedräkt kan därför vara svårt. Men det finns en studie från 2016 som visar på att det skulle kunna hjälpa att äta ett äpple eller salladsblad direkt efter intaget av vitlök. Äpplet och salladen påstås kunna neutralisera den svavelorganiska föreningen allicin som finns i vitlöken.

Att kaffe kan bidra till sämre andedräkt kan bero på att det har en uttorkande effekt, så om du upplever muntorrhet kan det vara klokt att minska på kaffet. Kaffe med mjölk kan dessutom skapa en beläggning i munnen där bakterierna frodas, så att skippa mjölken kan också göra gott.

Även alkohol, rökning och snusning tenderar att göra munnen torr och kan därför också bidra till dålig andedräkt (förutom att de har starka lukter i sig).

Vad gäller en ändrad kost, till exempel om du börjat äta enligt lchf eller keto (där du äter färre kolhydrater och mer fett) eller annan lågkaloridiet – så kan det påverka andedräkten. Vad som händer är att kroppen börjar bränna fett istället för kolhydrat och då producerar kroppen aceton, vilket speglas i din andedräkt. Hur länge det sitter i beror på, det kan vara tillfälligt, men det kan också vara mer bestående.

Hur upptäcker man om man själv har dålig andedräkt?

Det kan hända att du inte själv tänkt på hur du luktar ur munnen, eftersom vi blir väldigt vana vid våra egna dofter och smaker och därför inte märker av dem. Men det finns några tips för att ta reda på detta – och ett par test du kan göra på egen hand om du inte vill fråga någon annan.

Det här brukar rekommenderas för att ta reda på hurdan andedräkt du har:

  • Fråga någon i din närhet (förhoppningsvis vågar de vara ärliga).
  • Fråga din tandläkare (du får garanterat ett professionellt och ärligt svar).
  • Tandtråd – luktar den illa efter att du använt den?
  • Ett tips är att slicka på din hand eller skrapa din tunga med en sked, vänta tills det torkat och lukta sen om det luktar illa.

Även om det känns svårt att fråga någon närstående så kan det vara nödvändigt för att slippa känna oro (ifall du har bra andedräkt) eller ta till knepen vi listat ovan (om du behöver bli av med den dåliga lukten). Fråga bara rakt ut “Var ärlig – tycker du att jag har en illaluktande andedräkt?” – och kom ihåg att det ligger i allas intressen att råda bot på det.

Om de här tipsen inte hjälper…

Dålig andedräkt kan bero på andra saker såsom olika mediciner, sjukdomar, sura uppstötningar eller hormonförändringar. Ibland är det helt naturliga orsaker, men om du är orolig kan du läsa mer om dålig andedräkt här hos 1177, de förklarar också när du eventuellt bör söka vård.