Solskensvitaminet du behöver året om

Hösten är här. Dagarna blir kortare och nätterna längre. Solen gömmer sig oftare och du behöver klä dig varmare för att hålla värmen. Nu kan det vara en bra idé att ge lite uppmärksamhet till D-vitamin som produceras naturligt i kroppen när den utsätts för solens strålar.

Många uppgifter i kroppen

En av D-vitaminens viktigaste uppgifter är att se till att kalcium och fosfor tas upp i tarmen för att utveckla friska tänder och ett normalt skelett.
Under de senaste åren har det forskats mer på D-vitamin än någon annan vitamin. Det har visat sig att D-vitamin har stor betydelse för mycket mer än tänder och skelett.
Det bidrar bland annat till att immunsystemet hålls i form, det spelar en viktig roll i celldelningsprocesser och är viktigt för normal muskelfunktion.

Viktiga källor till D-vitamin

Eftersom D-vitamin är så viktig för oss människor har naturen sett till så det finns två sätt för oss att få detta viktiga ämne: förutom solens strålar kan vi också få i oss det genom mat. Särskilt höga koncentrationer finns i fet fisk. Dessutom kan du få det via kosttillskott.