Rakning och inåtväxande hår

Rakning och inåtväxande hår är något som är sammankopplat. Lyckligtvis går besvären ofta att undvika genom raka skonsammare och följa andra goda råd. Här tittar vi närmare på orsakerna till inåtväxande hår, och vad du kan göra för att lindra och undvika problemen.

Innehåll:

Om inåtväxande hår

Men vi börjar från början: vad innebär inåtväxande hår egentligen? Jo, det är att ett hårstrå av någon orsak inte kan ta sig ut ur hårsäcken och ut genom huden. Ett inåtväxande hår brukar se ut ungefär som en prick eller finne på huden, som du kan se ett hårstrå i. Oftast har hårstrået rullat ihop sig, eller börjat växa i fel riktning.

Inåtväxande hårstrån kan orsaka smärta, men också leda till röda prickar, klåda och inflammation. Det är lätt att fukt och bakterier tar sig in i hårsäcken, och det är då inflammation ofta uppstår (kallas för hårsäcksinflammation, eller follikulit).

Inåtväxande hår kan vara ett tecken på att du har känslig hud. Om du ofta drabbas är det därför viktigt att raka dig på ett extra skonsamt sätt. Ett bra första steg är att välja barber och hudprodukter som är anpassade för känslig hud och följa tipsen lite längre ned i denna artikel.

Orsaker till inåtväxande hår

Rakning och vaxning är de överlägset vanligaste orsakerna till inåtväxande hår. Ibland kan besvären uppstå naturligt till följd av blockerade hårsäckar, eller om du har åtsittande kläder.

Sammanfattningsvis går de flesta faktorerna att själv påverka, vilket kan vara skönt att veta. Hårborttagning går ofta att göra på ett skonsammare sätt, och skrubbning och peeling kan öppna upp hårsäckarna.

Vad bör du tänka på när du rakar dig?

Om du vill undvika inåtväxande hår är det viktigt att raka dig på rätt sätt, speciellt om du har känslig hud. Här är våra bästa tips för att minska risken för besvär:

  • Duscha eller värm/blöt huden före rakning: förbered huden för rakning och få bort döda hudceller
  • Raka aldrig mothårs: rakning mothårs kan förvisso ge ett bra resultat, men friktionen ökar och därmed också risken för irritation och besvär
  • Tryck inte för hårt: hård rakning gör att rakhyveln inte glider lika fint över huden, vilket ökar risken för inåtväxande hårstrån
  • Använd rikligt med kräm, skum eller gel av hög kvalitet: rätt rakprodukter ger en skonsam rakning som minimerar risken för hudbesvär
  • Byt rakblad ofta: slöa rakblad ökar friktionen och därmed också risken för irritation och andra besvär, däribland inåtväxande hår
  • Lugna ned huden efter rakning med en mild hudkräm: om du vill undvika inåtväxande hår och andra besvär är det precis lika viktigt att ta hand om huden efter rakningen som före och under den

Kan du bli av med inåtväxande hårstrån?

Inåtväxande hår brukar försvinna av sig själva, men det är möjligt att ta bort utstickande hårstrån med pincett. Det är dock viktigt att det går att göra det utan att irritera eller skada den omkringliggande huden (kom ihåg att sterilisera pincetten). Undvik att pilla eller klämma på hårsäckarna eller det kringliggande området. Om du drabbas av svamp eller bakterier i området kan du behöva söka vård för att få rätt hjälp.

Rakprodukter av högsta kvalitet

Inåtväxande hårstrån och andra besvär som har med rakning att göra går ofta att lindra eller undvika genom att välja produkter som är skonsamma mot huden. Här på EFI hittar du rakprodukter av högsta kvalitet, som är snälla mot din hud. Kolla in våra rakprodukter för män och kvinnor och våra tillbehör. Du kommer inte att ångra dig!