Vad är bambuviskos och varför ska du välja kläder som är gjorda av det?

Bambuviskos är ett material som förekommer i textilier, exempelvis underkläder. Det tillverkas av cellulosa från bambu. Här tittar vi närmare på dess olika egenskaper och varför du bör välja det istället för till exempel bomull.

Innehåld:

Om bambu som växt och material

Bambu är en typ av gräs som växer på många tropiska och subtropiska platser runt om i världen. Det kan användas för att tillverka en mängd olika saker, exempelvis hus, byggnadsställningar, verktyg, livsmedel och annat.

Några fakta om bambu:

  • Bambu är mycket snabbväxande
  • Det växer av sig själv och kräver minimalt underhåll (inget tillsatt vatten eller gödningsmedel)
  • Det finns ungefär 91 bambusläkten och 1 000 arter
  • Bambu kan växa på platser där andra växter inte trivs

En del menar att bambu så småningom kommer att bli populärare än bomull som textilmaterial. Det finns flera orsaker till det som vi kommer att gå igenom i denna artikel.

Vad är bambuviskos?

Nu kan du mer om bambu, men vad innebär “bambuviskos” och varför kallas det “viskos”? Jo - viskos är namnet på den process som materialet går igenom efter att bambun skördats. Cellulosan från växterna blir till textilfiber som används för att framställa plaggen. Viskos kan också användas för att beskriva material från andra källor som framställts på samma sätt.

Vilka textilier kan bambuviskos användas till?

Bambuviskos kan användas till alla möjliga klädesplagg, t ex underkläder, strumpor, kjolar, klänningar och träningskläder. Det är också vanligt med täcken och filtar. Troligtvis kommer bambu att användas i ännu fler produkter i framtiden.

Är kläder av bambu verkligen bekväma?

Det kan kännas lite ologiskt eftersom bambu ser ut som en hård växt, men textilier av bambuviskos är så silkeslena att du knappt märker att du har dem på dig. Tvärtom är det alltså ett tunt och luftigt material som är både mjukt och skönt. Bambuviskos är också ett fukttransporterande material som andas naturligt.

Fördelar jämfört med bomull

Men hur står sig bambu jämfört med bomull? Jo, vi kan konstatera att det går åt mycket vatten för att odla bomull. Bambu odlas utan kemikalier och förbrukar en tredjedel av vattnet som går åt vid bomullsodling.

Varför är textilier i bambuviskos dyrare än de i bomull?

Tillverkningsprocessen gör att kläder i bambu idag är dyrare än bomullsplagg, men det är också något som kan betala igen sig i längden. Materialet håller sig mjukt och skönt under lång tid - tvätt efter tvätt. Det kan alltså bli ett fall av “köpa billigt, köpa dyrt”. Och är det dessutom inte värt att investera i kläder som är riktigt lena och bekväma?

Är det någon skillnad på bambuviskos och bamburayon?

Nej - de används i princip för att beskriva samma sak. Båda uttrycken beskriver bambumaterial som gått igenom liknande processer. Bamburayon används i USA i större utsträckning, medan vi i Europa kallar det för bambuviskos.

Bambuviskos håller lukt och bakterier borta

En stor fördel med bambuviskos är dess mikrobakteriella egenskaper: det håller lukt och bakterier borta, även vid upprepad användning. För många är detta något som verkligen gör skillnad - speciellt de som använder bambukläder vid fysisk aktivitet.

Northborn-produkter i bambuviskos

Northborn® erbjuder ett utbud av produkter i bambuviskos, exempelvis underkläder för kvinnor och män, samt en fantastisk, bekväm t-shirt.

Trosor i bambuviskos

EFI erbjuder trosor i bambuviskos i fyra olika modeller: String, Bikini, Hipster och High Waist. Prova dem redan nu och hitta din favorit. Oavsett vilken du väljer lovar vi att de är silkeslena och håller passformen - tvätt efter tvätt!

Northborn boxershorts

Snygga och sportiga boxershorts i bambuviskos. Dessa stilrena och sportiga boxers sitter bra och behåller passformen länge. Passar alla tillfällen, såväl träning och fritid som arbete.

Northborn classic T-shirt

Northborn classic T-shirt är en t-shirt av bambuviskos med oslagbar komfort. Passar alla tillfällen och håller sig fräsch länge. Välj mellan fyra snygga färger.

efi.se kan du börja prenumerera på underkläder. Du hittar hela sortimentet på efishop.se.