Kolin - ett livsviktigt näringsämne som du bör känna till men kanske inte har hört talas om.

Kolin - vad är det? Jo - kort sagt, det är ett vitaminliknande näringsämne som förekommer naturligt i bl.a. äggulor, jäst, kött, mat och grönsaker. Och din kropp kan också själv producera kolin av aminosyran metionin som förekommer i rött kött.

Vad gör det i kroppen?

Enligt Dr Knut Flytlie som bland annat har skrivit boken "Nye Vitaminrevolusjonen", är kolin viktigt för uppbyggnaden av cellväggar och för att det centrala nervsystemet ska utvecklas och underhållas eftersom det hjälper till att bilda hjärnans signalämne acetylkolin. Det är också en viktig faktor vid utnyttjandet av fett och kolesterol, vilket bidrar till att motverka fetthaltiga avlagringar i levern.

EU har godkänt 3 hälsoeffekter för kolintillskott baserat på ett intag på minst 82,5 mg per daglig dos:

  • Kolin bidrar till normal fettomsättning
  • Kolin bidrar till att bibehålla normal leverfunktion
  • Kolin bidrar till normal homocysteinomsättning

Vem bör ta ett tillskott?

Vegetarianer, veganer och de som använder mycket alkohol kan ha en ökad risk för kolinbrist. Kolinbrist ökar risken för att levern inte fungerar och kan även ha inverkan på minnet.

Källor: Dr Knut Flytlie, Nye Vitaminrevolusjonen, AkerBiomarine: superbakrill.com, Nutr.Review - Choline: An essential Nutrient for public health, Tv2.no.