Dålig andedräkt är ett vanligt problem och så många som 70 % lider av det till och från

En lösning som hjälpt många är produkten som utvecklats i Norge och funnits på marknaden i flera år.

De som drabbas upplever ofta att det är jobbigt i sociala situationer – och det kan även vara obehagligt för den som behöver vara nära någon med dålig andedräkt.
Många lider alltså av dålig andedräkt, men blir först medvetna om problemet när någon i deras närhet vågar berätta det för dem.

Dålig andedräkt kan bero på tandköttsproblem och sura uppstötningar. Men i cirka 90 % av fallen är det relaterat till förhållandena i munhålan. Där uppstår den dåliga lukten från bakterier som producerar svavelhaltiga föreningar.

Det finns något som hjälper

Som tur är finns det lösningar att ta hjälp av när den dåliga andedräkten beror på just orsaker i munhålan. För de flesta kan problemet enkelt lösas genom att ta en Zinkoral-tablett. Tabletterna innehåller zink som har en särskild förmåga att neutralisera de illaluktande svavelgaserna. Dessutom varar effekten i upp till 6 timmar! Anledningen är att zinkjonerna binder sig till saliv, bakterieytor och slemhinnor – så därför kan jonerna finnas kvar så pass länge i munnen.

Viktigt att undersöka

Även om Zinkoral-tabletterna förbättrar din andedräkt, är det rekommenderat att uppsöka en tandläkare ifall du har haft problem under en längre tid. På så sätt kan du vara på den säkra sidan och utesluta allvarligare problem såsom tandköttssjukdomar.

4 tips för bättre andedräkt

  1. Var noggrann med tandhygien – Att borsta tänderna och använda tandtråd morgon och kväll är en viktig daglig rutin.
  2. Ät regelbundet - Den dåliga lukten produceras mellan måltiderna. Det kan därför hjälpa att äta regelbundet.
  3. Testa Zinkoral - I de flesta fall beror dålig andedräkt på svavelhaltiga föreningar i munhålan. Zink har egenskapen att det binder sig till svavel och därmed tar bort dålig lukt.
  4. Använd en tungskrapa - En tungskrapa kan hjälpa dig att få bort de bakteriebeläggningar som finns på tungan (särskilt längst bak).

En mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil är också viktigt.

Källor Tonzetich J. Production and origin of oral malodor. J Perriodontal 1977;28: 13-20
Sonnni Mette Wåler, Dårlig ånde fra munnhulen. Tidskr. Nor Lægeforening nr 11,1997:117:1618-21
Rölla et al. International Dental Journal 2002:52:23