Bra tips för hemmakontoret

Många av er jobbar säkert hemifrån just nu och det gör även vi här på Efi.
För att öka medvetenheten och förhoppningsvis förebygga problem med kroppen som kan uppstå när vi jobbar hemifrån så hade vi nyligen ett Teams-möte med Ronny Håkerud. Han är fysioterapeut och kiropraktor och driver kiropraktorkliniken Nordstrand i Oslo. Håkerud gav oss flera bra tips och idéer som vi vill dela med oss av

 1. Värm upp innan du inleder arbetsdagen
  Det tar lite tid innan kroppen kommer igång på morgonen. Därför är det en bra idé att börja dagen med en kort promenad runt kvarteret innan du sätter dig framför datorn.
 2. Sittställning
  Bilden nedan visar en bra arbetsställning. För att undvika smärta i nacke och axlar kan det vara bra att koppla in en extern skärm ifall du använder en bärbar dator. Vid behov kan du även vika en handduk och lägga på bakre delen av stolen för att komma upp lite. Att höfterna är något högre än knäna gör att du förhindrar besvär i nedre delen av ryggen.
 3. Pauser
  Var noga med att ta regelbundna pauser - en bra tumregel är att röra på dig var 40:e minut (som du säkert gör annars när du är på kontoret utan att tänka på det). Några minuters paus och rörelse räcker.
 4. Undvik armstöd
  Om du använder en vanlig kontorsstol - ta bort armstöden. Då aktiverar du magmusklerna och undviker felaktiga belastningar.
 5. Övningar för hela kroppen
  Här hittar du flera bra övningar för att undvika muskelrelaterade problem i nacke, axlar och rygg: http://www.nordstrandkiropraktorklinikk.no/informasjon/ovelser/

Vi som har testat vet att de fungerar!