Drömmer du om att sova bättre?

Du är inte ensam. Den senaste tiden har vi lagt märke till flera tidningsartiklar som skriver om hur pandemin medfört en ökning av personer som upplever sömnproblem.
Sömnen är lika viktig för vår hälsa och vårt välmående som en hälsosam kost och fysisk aktivitet. Därför bör du se till att du får dina 7–8 timmar per natt. Och du kan faktiskt göra en hel del själv för att förbättra din sömn.

Här har vi sammanställt några tips och råd.

Undvik blått ljus en timma innan du lägger dig

Det här är ljuset från våra telefoner, tv-skärmar och datorer – något de flesta använder ända fram till läggdags. Ljuset förhindrar att sömnhormonet melatonin utsöndras och det kan göra det svårare att somna. En skärmfri timme innan läggdags är en god vana! Läs en bok eller lyssna på en podcast istället.

Sänk temperaturen i sovrummet

Din kroppstemperatur sjunker när du håller på att somna och det är därför en fördel att temperaturen i sovrummet inte är varmare än cirka 18 grader.

Mörkt och tyst

En bra tumregel är att du inte ska kunna se din hand när du ska sova – så mörkt ska det vara. Så se till att din sömnrytm inte störs av något slags ljus. Öronproppar kan också vara ett bra tillbehör för en god natts ostörd sömn.

Se över din kaffekonsumtion

Koffein är som du vet uppiggande. Så om du har svårt att sova är rekommendationen att inte dricka kaffe senare än 4 timmar innan du går och lägger dig.

Prova ett kosttillskott – det kan hjälpa

Här på Efi har vi lanserat serien SOMN® för hjälp med sömnen. Tabletterna SOMN® innehåller extrakt från örterna pomerans, humle, lavendel och lind, och bidrar till en normal och god sömn.

Bild av en ask SOMN med illustrationer av örter