Varför får du torra händer och vad kan du göra?

Våra händer får utstå mycket belastning, och därför är det ganska vanligt med torra händer och andra liknande hudbesvär. Lyckligtvis finns det mycket du kan göra för att lindra torra, spruckna och irriterade händer. Här är våra bästa tips:

Händernas hud får utstå mycket

Händerna och deras hud behöver klara av mycket, t ex kontakt med kyla, värme, föroreningar och smuts. Men huden behöver också klara av handtvätt, handsprit och kontakt med vatten och andra flytande ämnen. För att inte tala om kemikalier och arbetsrelaterade påfrestningar. Det är inte konstigt att vi får problem ibland.

Händerna är också en del av kroppen som är i konstant rörelse, vilket gör att dess hud är annorlunda. Handflatans hud är rik på fettvävnad och bindväv, samtidigt som den har många fettkörtlar och desto färre talgkörtlar. Handryggens hud har nästan ingen fettvävnad och få talgkörtlar, och är extra tunn och känslig.

Sättet huden på händerna fungerar och den belastning de får utstå innebär att det är vanligt att få torra eller spruckna händer. Här tittar vi på orsakerna och vad du kan göra, samt vad vår skonsamma Basik handkräm kan göra för dig och dina händer.

Torra händer och sprickor i huden

När du har torra händer leder det ofta till andra besvär på samma gång. Det är vanligt att få sprickor i huden som kan göra ont, och huden kan bli irriterad, rödflammig, fjällig och ömtålig. Besvären brukar hänga ihop - när du kommer åt orsakerna och tar bättre hand om händerna brukar de bli lindrigare eller försvinna. Din hud och dina händer är värda att ta hand om!

Orsaker till torra händer

Varför får du torra händer? Här kan du lära dig mer om några av de vanligaste orsakerna till att besvären uppstår.

Överdriven handtvätt och handsprit

Överdriven handtvätt är en vanlig orsak till torra händer. När vi tvättar oss om och om igen med vatten och tvål riskerar det att lösa upp hudens skyddsbarriär och torka ut den. Försök att endast tvätta händerna när det verkligen behövs, och använd en mild, skonsam handtvål som inte torkar ut huden.

Handsprit kan också ha liknande effekt. Inte minst under pandemin upplevde många att den upprepade handrengöringen med sprit ledde till torra och irriterade händer. Det kan också skada huden att tvätta händerna med väldigt varmt vatten. Ljummet eller kallt vatten är snällare mot huden.

När du tvättar eller smörjer huden är det viktigt att välja skonsamma produkter som är tillverkade av ämnen som är snälla mot huden. Innehållet tas upp av huden, och om det inte är hälsosamt för den kan det göra dina händer ännu mer torra och irriterade. Var noga med vilka produkter du väljer.

UV-strålning från solen

Solens UV-strålning gör att huden åldras i förtid, och en åldrad hud innebär större risk för torr, sprucken och irriterad hud. Det är en av många goda orsaker att undvika överdriven solexponering, och att komma ihåg att använda en solkräm med lämplig solskyddsfaktor när du exponerar dig.

Kemikalier

En hel del produkter vi använder i vardagen innehåller dessvärre kemikalier som kan irritera huden. Några exempel är handtvål, diskmedel och tvättmedel. Dessa kemikalier skadar hudens naturliga skyddsbarriär och kan leda till torr, sprucken och irriterad hud. Vårt tips är att alltid välja skonsamma produkter som är fria från skadliga kemikalier. Din hud kommer att tacka dig!

Yrkesrelaterade besvär

En del yrken kräver att du utsätter dina händer för mycket handtvätt, för att inte tala om s k mekanisk irritation. Mekanisk irritation innebär att hudens övre lager skavs bort, vilket leder till en ökad känslighet. Det är framför allt något som är vanligt hos hantverkare och andra som arbetar mycket med händerna. Av denna orsak kan det vara bra att använda handskar så mycket som möjligt vid manuellt arbete.

Sjukdomar och besvär

Torra händer kan även bero på sjukdomar eller besvär som allergier, hormonförändringar, psoriasis och svampinfektioner. Då kan det krävas en lämplig behandling från vården för att komma åt besvären.

Torra händer under vintern

Väder- och temperaturväxlingar är en vanlig orsak till torra händer. Många som inte har problem under andra delar av året får torra och spruckna händer så fort det börjar bli kallare. Detta beror på kombinationen av kyla och torr luft, och det kan gå så långt att irritationen och sprickorna börjar göra ont. Om du vet att du brukar drabbas av torra händer under vintern är det bra att vara förberedd. Ha dina favoritprodukter redo i badrumsskåpet och vårda dina händer redan innan kylan slår till och torkar ut huden.

Hjälper din handkräm inte mot torra händer?

Som sagt finns det många hudvårdsprodukter som inte är så skonsamma mot huden som de borde vara. Om det känns som att din handkräm inte hjälper när dina händer är torra kanske den inte har den vårdande effekt du söker? Lyckligtvis finns det andra val på marknaden, och du kan hitta något som fungerar bättre. När det gäller handkräm är det verkligen viktigt att undersöka innehållet. Dels är det viktigt att det handlar om ingredienser som verkligen vårdar huden, dels är det viktigt att produkterna är dermatologiskt testade och kvalitetssäkrade.

Finns det någon huskur som fungerar?

Det finns gott om huskurer mot torra händer på nätet. Några exempel på huskurer är att smörja in händerna med saker som olivolja, kokosolja, sheasmör, honung, apelsin, bananer och yoghurt. Men är det någon av dem som bevisligen fungerar? Först och främst är många av dessa saker lätta att hitta i våra hem. Och troligen är det därför vanliga ämnen som olivolja och honung ofta används som huskurer vid torra händer. Det kan vara värt att prova, men om du vill ha bevisad effekt är det bra att välja en produkt av hög kvalitet, som består av etablerade hudvårdande ämnen. Men visst har en del av dem effekt, t ex sheasmör som ingår i många vårdande hudprodukter.

Basik handkräm mjukar upp torra händer

Skonsamma produkter är en viktig del av att motverka och förebygga torra händer. Basik handkräm är vår dermatologiskt testade handkräm, som verkligen är något utöver det vanliga. Basik handkräm innehåller E-vitamin, sheasmör, havsalgextrakt och glycerin. Den tillverkas i Danmark enligt strikta kvalitetskrav.