Hur får du mer energi och ork? Här är våra bästa tips!

Känner du att du skulle vilja maximera din energi och ork i vardagen? Många önskar detta, och det är så klart något som är mycket önskvärt, då vi vill åstadkomma så mycket som möjligt och samtidigt njuta av det som livet har att ge.

Om energi och ork

Energi och ork är något som handlar om både det fysiska och psykiska. Vi behöver energi för att göra saker - både det vi måste och det vi tycker om. Alla har olika definitioner och tankar kring det, men i grund och botten handlar det ofta om att vi både vill prestera och må bra i kropp och sinne.

Ibland kan det vara svårare än det låter, t ex under långa, mörka vintermånader, men lyckligtvis finns det en hel del vi kan prova på för att öka vår energi och ork. Här är våra bästa tips för att få så mycket energi och ork som möjligt.

Sov tillräckligt och ordentligt

När vi är stressade och har mycket på agendan är det lätt att sömnen blir lidande. Dessvärre är risken att det gör oss allt annat än effektiva, och kombinationen av för lite/för dålig sömn och ett pressat schema kan utmatta. Om du ger sömnen tillräcklig plats i ditt liv och varvar ned ordentligt så att du får god sömnkvalitet kommer du troligen ha mer energi och ork över till sakerna du vill göra. Ordentlig sömn är verkligen en investering i ditt välmående.

Rör på dig

Rörelse och aktivitet är ett bevisat sätt att få mer ork och energi. Försök att komma loss från stillasittandet om du känner dig trött och seg under en period. Tänk på att det inte behöver handla om löpning eller tuffa gympass - ofta räcker en rask promenad för få igång kroppen och bli lite piggare, gärna utomhus! Om du ökar rörelsen i vardagen och gör det till en del av din rutin tar du ett rejält steg mot att få mer ork.

Umgås med goda vänner

Om du är i en trött period kan det lätt bli så att du ställer in sociala aktiviteter för att ta igen dig. Risken är dock att det har motsatt effekt; ofta mår vi bra av att umgås, prata och ha roligt tillsammans. En promenad eller en fika med en god vän kan få igång tankarna och ta dig ur trötthetens grepp, men om du inte orkar ses kan även ett telefonsamtal pigga upp.

Ät rätt!

Kost är en viktig del av en balanserad livsstil och en nyckel till att maximera din ork och energi. Om du får i dig tillräckligt mycket proteiner, kolhydrater, vitaminer, mineraler och andra ämnen ger du kroppen det den behöver för att fungera bra. Variation är nyckeln - det kan vara bra att använda hjälpmedel som t ex tallriksmodellen och andra goda råd för att hitta rätt balans mellan olika livsmedel. Det är också bra att äta regelbundet och i ett lugnt tempo. Färre snabba kolhydrater kan göra att dina energinivåer blir jämnare under dagens gång.

Meditation, musik och andra sinnesupplevelser

En annan sida av att ta hand om oss själva och må bra är sensoriska känslor och fina upplevelser. När vi åsidosätter krav och prestation och unnar oss något fint kan det öka välbefinnandet och ge oss ny energi och ork. Meditation och mindfulness låter oss vara i ögonblicket för en stund, och liknande känslor kan åstadkommas genom att lyssna på musik eller gå på en konsert. Oavsett vad det handlar om är det viktigt att göra saker vi tycker om och uppleva saker för att få mer energi och ork.

Panax ginseng - äkta ginseng för mer energi i vardagen

Kosttillskott kan vara något som - utöver en i grunden hälsosam och balanserad livsstil - bidrar med ork och energi. Ett exempel är ginseng, som har en s k adaptogen effekt; den får vår kropp att anpassa sig till miljöfaktorer och undvika negativa effekter från dessa. När du väljer ginsengprodukt är det bra att tänka på vilken produkt, då det krävs en noggrann och avancerad produktionsprocess, samt att endast roten används.

Il Hwa Panax ginseng är ett tillskott med äkta ginseng som framställs genom en sofistikerad koncentrationsprocess för att uppnå bästa möjliga kvalitet och konsistens. Några av egenskaperna som nämns kring just ginseng är ökad vitalitet och minskad trötthet.

Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.