Hur viktigt är det med bra sömn? Vad kan du göra?

Många undrar hur viktigt det egentligen är med bra sömn, och hur länge de borde sova för att få tillräckligt med vila och återhämtning. Så enkelt är det dock inte, då bra sömn handlar om både hur länge du sover och hur hög sömnkvaliteten är. Sömnbehovet varierar dessutom ganska mycket mellan olika personer. Men en sak är säker: bra sömn är viktigt för välmåendet! Här tittar vi närmare på varför, och vad du kan göra för att sova bättre.

Sömn är en chans för kroppen att återhämta och bygga upp sig

Sömn ger kroppen välbehövlig tid att varva ned och reparera sig. När vi sover slår hjärtat långsammare, samtidigt som blodtrycket och pulsen går ned. Musklerna får en chans att slappna av, och produktionen av stresshormoner minskar.

Utan denna återhämtning blir det svårt för den att hantera den belastning och nedbrytning som sker när vi är vakna. När vi fuskar med sömnen eller har svårt att sova ordentligt kommer det till slut att påverka hälsan. Dålig sömn gör oss dessutom hungrigare och ökar sötsuget, vilket kan leda till viktuppgång.

Visst, rent matematiskt kanske du “sparar” en timme eller två genom att sova mindre, men är det verkligen värt det, om det resulterar i att du mår eller presterar sämre när du är vaken? Likt fysisk aktivitet, balanserad kost och andra saker som får oss att må bättre är god sömn verkligen något som är värt att satsa på.

Även hjärnan behöver en lugn stund

Men det är inte bara kroppen som behöver vila och återhämtning för att fungera optimalt. Även hjärnan behöver en lugn stund, och det får den under nattsömnen. Det är ett tillfälle att lagra minnen och bearbeta nya intryck.

Information flyttas från korttidsminnet till långtidsminnet, och saker du lärt dig under dagen förstärks och cementeras i minnet. Detta gäller även motoriska lärdomar, till exempel en pianolektion eller fotbollsträning.

Utan god sömn fungerar hjärnan inte optimalt, och då blir det ofta svårare att koncentrera sig och engagera sig i sociala aktiviteter. Minnet försämras när vi inte sover tillräckligt, för att inte tala om hur humöret och vår förmåga att hantera känslor påverkas.

Det är skillnad på sömnkvalitet och sömnkvalitet

När vi diskuterar sömn handlar det ofta om hur många timmar per natt, snarare än hur bra sömnen är (sömnkvalitet). Det är dock ett förenklat sätt att se på det, eftersom sömnbehovet hos olika personer varierar kraftigt. En del mår bra av så lite som fem eller sex timmar, medan andra behöver uppåt tio. Behovet kan också förändras under livets gång.

I slutändan handlar det om hur dina sömnvanor får dig att må, snarare än exakt hur många timmar du sover. Om du vaknar utvilad och sover stora delar av tiden du spenderar i sängen har du troligen god sömn. Begreppet “sömneffektivitet” (hur stor andel av tiden i sängen du faktiskt sover) används för att beskriva detta.

Vad påverkar sömnen? Vad kan du göra?

Rutiner (exempelvis dygnsrytm), fysisk och social aktivitet, kostvanor, nedvarvning under kvällen, ljussättning och digitala hjälpmedel är några av de saker som påverkar din sömn. Det finns mycket du kan göra för att förbättra den.

Några goda råd för att sova bättre är:

  • Ha en tydlig dygnsrytm (lägga sig och gå upp vid ungefär samma tid varje dag)
  • Motionera regelbundet
  • Vistas mycket utomhus
  • Använd bara sängen till sömn och vila
  • Drick inte för mycket koffein, och inte för sent på dygnet
  • Varva ned gradvis när sömnen närmar sig
  • Släck ned mer och mer framåt kvällen/natten
  • Lägg bort smartphonen och datorn innan du lägger dig

Även om du har goda vanor kan det ibland vara svårt att sova bra, åtminstone under perioder. Stress, oro och andra negativa faktorer kan påverka sömnen, och det är lätt att det skapar en ond cirkel där oron gör det ännu svårare att sova. För en del kan sömnen bli en långvarig utmaning. Om problemen består och försvårar vardagen kan det vara dags att söka hjälp.

SOMN® - ett kosttillskott för normal sömn

Känner du att din sömn inte fungerar som den ska? Det finns många tips och goda råd där ute, men vi har också något att erbjuda: kosttillskottet SOMN®, som är framtaget för att du snabbt ska komma till ro och falla in i en god natts sömn.

SOMN® innehåller örtextrakt direkt från naturen med pomerans, humle, lavendel och lind, vilka bidrar till en normal och god sömn. Örtextrakten är kompletterade med vitaminerna biotin och B12 samt mineralen magnesium för nervsystemets normala funktion.

Lär dig mer om SOMN® ->

Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.

Källor: https://www.1177.se/liv--halsa/stresshantering-och-somn/somnen-ar-viktig-for-din-halsa/, https://utbildning.ki.se/vikten-av-god-somn, https://www.hjart-lung.se/din-halsa/livsstil/somn/