Vad är äkta ginseng och varför är det bra?

Har du hört talas om ginseng och att det kan vara bra för din energi? Har du kanske funderat på om det kunde vara ett alternativ för dig? I den här artikeln vill vi berätta mer om ginseng, varför det är bra och annat som kan vara nyttigt att veta om den här gamla roten som härstammar från östasien.

Vad är ginseng?

Ginsengsläktet (Panax) är en typ av örter som det finns olika arter av och de kan bli mycket gamla. Växten blommar och får röda bär, men det vi är som mest intresserade av i hälsosammanhang är roten.

Detta örtextrakt används som kosttillskott och odlas i flera asiatiska länder, till exempel i både Korea och Kina. På Efi har vi länge samarbetat med en ledande tillverkare av ginseng i Sydkorea, Il Hwa. De använder bara ginsengrötter som är 4,5-5,5 år gamla och använder endast hela rötter i sin produktion (inte grenar och löv). Produktionen sker via en patenterad process vid låg temperatur – för att bevara de vitala substanserna i rötterna.

Namnet Panax kommer från grekiskans ‘panacea’, som brukar översättas till något som "helar allt". Namnet för ginseng på kinesiska betyder ‘människorot’ och sägs ha att göra med att roten påminner lite om människoben.

Ginsengroten har använts under tusentals år tillbaka i tiden som ett populärt kosttillskott (och medicin). Det är kanske mest känt för att ha en uppiggande effekt.

Vad är ginseng bra för?

Ginseng har flera bra egenskaper och de som ofta nämns är följande:

  • Bidrar till normal energi och pigghet
  • Koncentrationsförmåga
  • Immunsystemets normala funktion
  • Vitalitet
  • Fysisk och mental prestationsförmåga
  • Antistress

Om du ofta upplever trötthet och skulle vilja få mer ork och energi i en hektisk vardag, då kan du testa ginseng.

Den Panax ginseng du kan beställa från oss på Efi är äkta gingseng som kommer i flytande form och kan röras ut i en kopp varmt vatten eller blandas i en smoothie.

Så hur mycket ginseng behöver man per dag? Den rekommenderade dagsdosen för vår Panax ginseng är 500 mg extrakt (1 doseringssked), varav 35 mg är ginsenosider. Vilket troligen är en av marknadens högsta mängd av ginsenosider per dagsdos.

Kom ihåg att det är viktigt att äta en mångsidig kost och upprätthålla en hälsosam livsstil.

Panax ginseng är en erkänd adaptogen – men vad är det?

Panax ginseng är idag en erkänd adaptogen. Det här var något som inte tidigare erkändes i västvärlden, men 1998 tilläts benämningen för ett antal utvalda produkter. Numera är det ett erkänt begrepp inom just hälsoprodukter och några andra adaptogener du kan ha hört talas om är förutom Panax ginseng, Schisandra, Rosenrot, samt Sibirisk ginseng.

En växt som har en adaptogen effekt får vår kropp att anpassa sig till miljöfaktorer och undvika negativa effekter från dessa. Det innebär alltså att en adaptogen hjälper kroppen att hjälpa sig själv.

Vilken ginseng ska du välja?

Den koreanska ginsengen – som även är känd som Panax, är den populäraste varianten. Och det finns en anledning till detta: de aktiva substanserna som finns i ginsengroten heter ginsenosider och Panax innehåller totalt 36 olika. Medan exempelvis amerikansk ginseng endast innehåller 13.

Du har tidigare kanske provat ginseng och inte känt av dess egenskaper – beroende på alldeles för lågt innehåll av ginsenosider. För att kunna skapa en bra ginseng-produkt är det dessutom viktigt med en noggrann och avancerad produktionsprocess. Det är också viktigt att endast själva ginseng-roten används. Därför har vi valt att få vårt extrakt direkt från IL HWA som är en av Sydkoreas största tillverkare.

Här kan du beställa hem och prova Panax ginseng från Efi

Vem kan använda ginseng?

Svaret på den frågan är att ginseng kan användas av alla och har många positiva egenskaper. Men det är inte rekommenderat vid graviditet eller amning. Om du tar medicin (särskilt blodförtunnande preparat) är det dessutom alltid lämpligt att fråga din läkare innan du börjar med tillskott.

Kan ginseng ge några biverkningar?

Egentligen pratar man främst om biverkningar för olika läkemedel, men för ett kosttillskott som ginseng bör man observera och vara försiktig med följande:

Om du tar ginseng sent på dagen kan du uppleva att du har svårt att somna. Detta kan också ses vid intag av höga doser.

Annat som användare har upplevt är att några har fått illamående eller diarré.

Det förekommer också att mycket höga doser kan ge ökade östrogennivåer i blodet hos kvinnor. Därmed ska gravida och ammande undvika ginseng och samma gäller för barn.

Står man på något läkemedel, så som blodförtunnande eller blodtryckssänkande, så bör man kontakta sin läkare innan man börjar använda ett ginseng kosttillskott.

Nu vet du mer om det här kosttillskottet och har förhoppningsvis fått klarhet i om det är något som kunde passa bra för dig.

Andra populära kosttillskott för energi och vitalitet

Förutom Panax ginseng erbjuder vi på Efi även dessa kosttillskott:

ROSCHI – med Rosenrot och Schisandra
M plus – örter, vitaminer och mineraler för män