Varför får du dålig andedräkt och vad kan du göra? Hjälper zink?

Dålig andedräkt är mycket vanligt, och de flesta av oss har det någon gång. Det finns flera olika orsaker till varför det uppstår, men lyckligtvis finns det mycket du kan göra åt problemet, t ex sugtabletter med zink.

Dålig andedräkt brukar kallas för halitos på medicinskt språk och halitosis på engelska.

Orsaker till dålig andedräkt

Det finns en hel del olika saker som kan påverka din andedräkt. Många säger att dålig andedräkt kommer från magen, men det stämmer sällan. Oftast handlar det snarare om din mun, speciellt tänder, tandkött och tunga. Oavsett orsak kan det vara ett obehagligt besvär som skapar osäkerhet i sociala sammanhang.

Några vanliga orsaker till dålig andedräkt är:

 • Bakterier i tandkött, tänder och tunga
 • Hål i tänderna
 • Svavelföreningar i munhålan
 • Alkohol
 • Rökning
 • Sura uppstötningar
 • Andning genom munnen
 • Läkemedel
 • Sjukdomar, t ex diabetes eller magbesvär
 • Hormonförändringar hos kvinnor, t ex vid graviditet, klimakteriet eller mens
 • Matrester som blivit kvar i munnen
 • Dieter, framför allt keto (inga kolhydrater)

Dålig andedräkt hänger ofta samman med muntorrhet och låg salivproduktion. Därför handlar många av metoderna för att åtgärda andedräkten om att stimulera produktionen av saliv. Men det mest effektiva sättet är att motverka och neutralisera produktionen av svavelhaltiga ämnen i munhålan. Dessa produceras av bakterier.

Dålig andedräkt från mat och dryck

Det du äter och dricker kan tillfälligt påverka din andedräkt, men det är ovanligt att det har långvarig effekt. Vitlök, starka kryddor och starka ostar är typiska livsmedel som påverkar andedräkten ett tag, men så småningom försvinner det. Tandborstning, tuggummi eller andra uppfräschande produkter kan hjälpa dig att förbättra andedräkten i dessa fall.

Dålig andedräkt på morgonen

Dålig andedräkt på morgonen

Många upplever dålig andedräkt på morgonen, innan de druckit något eller borstat tänderna. Detta har sin naturliga orsak, då kroppen drar ned på salivproduktionen under natten. Den minskade produktionen av saliv gör att bakterier har större möjlighet att påverka munnen, vilket kan orsaka dålig andedräkt på morgonen. Detta är också en av flera orsaker till varför det är så viktigt att borsta tänderna före och efter nattsömnen.

Hur vet du om du har dålig andedräkt?

Det kan vara svårt att vara medveten om din egen andedräkt, och en del oroar sig över den. Faktum är att det till och med finns en fobi för det som kallas halitofobi. Ett enkelt sätt att få koll på din egen andedräkt är att använda tandtråd eller tandstickor och sedan lukta på dem. Om du är bekväm med det kan du be någon du känner förtroende för att lukta på din andedräkt.

Så här motverkar du dålig andedräkt

Tidigare var uppfattningen att dålig andedräkt var något du var tvungen att leva med, men så ska det naturligtvis inte vara! Här är några saker du kan göra för att minska och förebygga dålig andedräkt.

En dam med ett stort leende

God tandhygien

Det du först och främst kan göra för att undvika dålig andedräkt är att borsta tänderna två gånger om dagen, morgon och kväll. Använd tandtråd eller mellanrumsborste för att göra rent mellan tänderna. Om du har tandproblem, t ex hål i tänderna eller liknande, behöver du söka vård hos en tandläkare.

Äta och dricka oftare och regelbundet

Om du äter och dricker oftare producerar munnen mer saliv. Det kan vara ett naturligt sätt att motverka dålig andedräkt. För att lyckas med detta på lång sikt är det bra att äta regelbundna måltider. Och glöm inte att dricka vatten!

Tuggummi och munskölj

Tuggummi kan hjälpa att stimulera salivproduktionen och munsköljsvatten eller munspray kan också hjälpa. Tänk på att välja sockerfria alternativ, gärna med fluor.

Prova sugtabletter med zink

Zink binder svavel och eliminerar dålig lukt, vilket kan motverka dålig andedräkt. Sugtabletter med zink är en enkel metod för att snabbt neutralisera illaluktande gaser som påverkar din andedräkt. Det kan vara ett effektivt sätt att komma åt problemet.

Zinkoral - tabletter mot dålig andedräkt

Zinkoral är smidiga sugtabletter med zink som motverkar dålig andedräkt och ger en naturlig frisk känsla. De smakar gott, verkar inom några minuter och ger en frisk andedräkt i upp till sex timmar. Tabletterna tillverkas i Sverige enligt höga kvalitetskrav. Här på efi.se kan du prenumerera på Zinkoral. Om du beställer ditt abonnemang redan idag får du snabbt ett startpaket med en ask - du behöver bara betala 29 kr i frakt!

Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.