Några hälsotips utöver det vanliga mm.

Blir du lätt förkyld?
Varje höst och vinter kan vi läsa i dagliga tidningar och veckotidningar om vad vi ska göra för att vara rädd om luftvägarna. Det ges många mer eller mindre goda råd – bl.a. om intag av C-vitamin i gramdoser, som faktiskt har effekt genom att C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion. Enligt tidningarna är det bästa att låta luftvägarna ta hand om sig själva – det går över inom en vecka.

Något man aldrig får höra är att vårt bästa bidrag till immunsystemets normala funktion troligen är att hålla en jämn blodsockernivå. Det uppnås enkelt om man äter en hög fett/låg kolhydrat kost. Forskare har funnit ut hur många mikroorganismer i form av bakterier och virus, som våra vita blodkroppar kan ”äta” inom loppet av en minut. Ett amerikanskt genomsnitt ligger på 14, men antalet kan snabbt falla med 70-80% bara en kvart efter man har intagit 100 g socker! Denna nivå håller i sig ungefär i två timmar. Intar man mycket socker, så kan det alltså påverka immunsystemet under stora delar av dygnet!

Riktiga vitaminer vid rätt tidpunkt.

Boken Vitaminbibeln av Earl Mindell har ett helt kapitel med tips om olika vitaminer, som är nyttiga för vår kropp vid olika tillstånd. Mindell påpekar att kroppen inte alltid har samma behov av vitaminer och att speciella situationer kan kräva särskilda kostvanor och kosttillskott. T.ex. rekommenderar han att stryka på C-vitaminpulver blandat med lite vatten direkt på fotsvamp. Om fötterna känns kalla, så rekommenderar han ett multivitaminmineral tillskott med jod tillsammans med algtabletter samt att vårtor tycks försvinna om de behandlas med E-vitamin olja.

Kan Zinkoral motverka olika munproblem? Eller kan Zinkoral motverka blåsor i munnen?

Som känt är Zinkoral ett effektivt kosttillskott mot dålig andedräkt, eftersom zink neutraliserar svavelhaltiga ämnen som luktar illa. Men en nöjd kund meddelar att hon med framgång har använt Zinkoral vid andra munproblem. Hon höll bara tabletten mot blåsorna och de försvann snabbare än förväntat. Det är viktigt att veta att det inte finns någon dokumentation för en sådan effekt men observationen är intressant.

Behöver vi kosttillskott?

Helsemagasinet vitenskap og fornuft (ww.vof.no) har en sådan överskrift i huvuduppslaget i utgåvan nr 4/2018. Den innehållsrika artikeln listar upp hela 15 skäl till varför vi bör inta kosttillskott. Redaktören anmodar läsarna att läsa artikeln noggrant, eftersom extra näringstillskott kan bidra till en bättre hälsa och vid några tillfällen vara livsviktigt i vårt moderna samhälle. Av argumenten som framhävs kan det bl.a. nämnas utarmning av jorden och det industriella jordbruket, att stress ökar behovet av näringsämnen, att färdigvaror innehåller mindre näring än många naturliga råvaror samt att kosttillskott kan ses som en billig livförsäkring.

Källhänvisningar: Kostkontroll mot sukkersyke og overvekt av Dag Viljen Poleszynski och Vitaminbibeln av Earl Mindell.