När upplevde du senast något stort?

Kan du dra dig till minnes en tyst morgon då du fått se solen gå upp? Kanske över ett hav, trädtopparna i en skog eller hustaken i ditt kvarter. Eller minns du en stjärnklar natt när du stått utomhus och tittat upp mot en otrolig himmel?

Ibland kan det vara något så litet som det första tecknet på våren och en annan gång kan det vara något så sällsynt som ett djur du aldrig tidigare sett ute i det vilda.

Det är upplevelserna som får dig att stanna upp, tappa andan eller sprider gåshud över hela din kropp. Något vi inte upplever så ofta och som känns storslaget. Allt det där som får oss att känna förundran.

Forskning* visar nämligen att det här är sådant som kan ha positiv inverkan på hur vi mår och upplever vår omvärld. Vi kan bli friskare, mindre stressade, snällare och mer kreativa.

Kanske känner du en brist på det just nu, du är trött på hemmets allt för bekanta väggar och less på att inte få tillräckligt med nya intryck.

Hur kan du råda bot på det?

5 tips för att uppleva mer förundran

  1. Kolla när det ska vara fint väder nästa gång, ställ klockan och gå upp till soluppgången. Ta dig ut till en vacker plats, ta med en termos med varm dryck och njut av stunden. Eller om du redan är morgonpigg, gå ut och upplev en solnedgång istället!
  2. Åk på en skogsutflykt ensam. Låt dig slukas upp av ljuden, dofterna och se dig omkring. Upptäck sådant du inte lagt märke till förut och känn in skogen. Ta med fika och ha en liten picknick med dig själv.
  3. Läs en riktigt bra bok, se på en film eller leta fram en låt du älskar men det var längesen du lyssnade på. Du kan ta hjälp och fråga dina vänner och bekanta efter deras bästa tips om en kulturell upplevelse som påverkat dem på djupet.
  4. Stanna och prata med någon. Inte alla människor är öppna för samtal, men ibland träffar vi någon som är lite mer pratglad och plötsligt har vi fått ta del av ett nytt perspektiv. Så våga inleda en konversation med någon du träffar ute på en promenad, eller en granne.
  5. Prova något nytt, som du alltid velat testa men inte tidigare vågat, eller som du inte gjort på länge. Till exempel: ta ett dopp i en kall sjö eller hav, hyr en “häftigare” cykel, boka in dig på en ridtur, eller anmäl dig till en kurs i något.

Vilket tips lockar dig mest? Och när ser du till att det blir av?
Lycka till!

* Källa: boken Förundranseffekten av Katrin Sandberg och Sara Hammarkrantz.