Våra bästa tips för rakning av känslig hud

Har du känslig hud, och vill veta hur du rakar dig utan besvär? Det kan vara svårt att lyckas med, i alla fall om du inte vet hur du ska göra. Här är några av våra bästa tips för att göra det på ett smidigare och skonsammare sätt. I denna artikel hittar du allt du behöver veta för att raka dig bättre och få mindre irritation och hudbesvär.

Hur vet du att du har känslig hud?

Men vad är känslig hud egentligen? Går det att veta att du har det och därför behöver tänka extra på saker, som t ex rakning? Nja, det finns ingen tydlig gräns. Rakning kan skapa viss irritation för de flesta, men de med känslig hud får ofta fler och större besvär än andra personer.

Det kan t ex handla om irritation, rodnad, utslag, inåtväxande hår (“rakfinnar”/”rakknölar”) och andra liknande besvär. Personer med känslig hud har oftast ytligare och mer vidgade blodkärl, samt stramare och mer kliande hud. Om du misstänker eller vet att du har känslig hud är det viktigt att anpassa dig efter det, exempelvis när det gäller rakning och hudvård. Lyckligtvis finns det många skonsamma produkter på marknaden som hjälper dig med detta.

Förberedelser vid rakning av känslig hud

Det är bra att förbereda din känsliga hud innan du börjar raka dig (nyttigt för alla hudtyper,). En varm dusch är ett perfekt sätt att värma upp huden och hårstråna. En annan metod är att lägga en blöt, varm handduk över ansiktet, eller området du önskar att raka.

Ju mer energi du lägger ned i denna fas för att göra huden redo för rakning, desto bättre - speciellt om du har känslig hud! Undvik att skölja med tvål, då det torkar ut huden. Däremot kan en vårdande rakgel vara en god idé.

Rätt verktyg och hjälpmedel

En skonsam, effektiv och skön rakning kräver rätt produkter, oavsett om du har känslig hud eller inte. Torraka aldrig, då det gör att det inte finns någon skyddande barriär mellan huden och rakbladet. Det leder till friktion och hindrar rakbladet för att glida över huden på rätt sätt. Använd rakgel, skum eller en mild rakkräm. För män rekommenderar vi raksystemet Quattro Titanium. Quattro-bladen är utrustade med ett lövtunt mikrogaller som skyddar huden. Men det är inte allt; titanbeläggningen gör att bladen också glider extra lätt över huden och minimerar eventuell irritation.

För kvinnor rekommenderar vi allt-i-ett-systemet Intuition Sensitive Care varmt. Det unika systemet är anpassat för känslig hud och har genomgått dermatologiska tester. Samtidigt är det jätteenkelt att använda – det är bara att gå till duschen och sätta igång vattnet. Bladen är omgivna av en hudvårdande tvål som skummar vid kontakt med vatten, så du behöver inte använda skum eller gel överhuvudtaget.

Rätt rakhyvel och tillbehör är verkligen a och o när det gäller rakning av känslig hud. Du behöver en skonsam hyvel med blad som glider över huden med minimal friktion, samt gel och krämer som tillför fukt och vårdande ämnen. Här på EFI hittar du bästsäljande, skonsamma rakningssystem från Wilkinson Sword för män och kvinnor, samt tillbehör som gör rakningen mycket skönare. Nöj dig inte med vilka produkter som helst - din hud är viktigare än så!

Kontrollera rakbladet - håll det vasst!

Om huden blir mer irriterad än vanligt kan det också handla om att ditt rakblad blivit nednött. När det slutat vara riktigt vasst är det lätt att slöheten leder till irritation, för att inte tala om en mindre effektiv rakning. Se till att byta rakblad när de slutar vara vassa. Det kan vara bra att ha nya rakblad redo till ditt rakningssystem, så att du snabbt och enkelt kan byta dem när du behöver raka dig.

Ha en skonsam teknik

Rätt rakteknik är mycket viktigt vid rakning av känslig hud. Först och främst gäller det att inte raka för hårt, då hård rakning orsakar friktion och irritation utan att få bort fler hårstrån. Låt rakbladet glida smidigt över huden, så att det uppstår minimal friktion. Det kan vara lättare att få rätt glidkänsla om du har en modern rakhyvel med högutvecklad teknologi.

Tänk på att inte raka mothårs, speciellt om du har känslig hud. Visst, ibland kan mothårsrakning ge ett lent och djupt resultat, men det leder också till ökad friktion under rakningen. Risken för irritation och besvär ökar. Det är extra viktigt att inte raka mothårs på känsliga områden.

Skölj bladet ofta

Försök att skölja bladet så ofta som möjligt under rakning, då det förhindrar ansamling av hår och annat skräp på rakbladet. När bladet inte är helt rent är det risk att friktion uppstår, vilket i sin tur leder till ökad irritation, speciellt om du har känslig hud.

Spara de svåraste delarna till sist

Vissa områden är svårare att nå på rätt sätt, eller helt enkelt känsligare än andra. Området runt munnen och överläppen är ett typiskt exempel. Även bikinilinjen och intima platser kan vara knepiga. När du rakar dig är det bäst att spara de platserna till sist, speciellt om du har känslig hud. Då är både du, din hud och rakprodukterna mer redo att göra det på ett så skonsamt sätt som möjligt!

Efter rakningen

Glöm inte att ta hand om huden efter rakningen - det är precis lika viktigt som före och under den. Känslig hud behöver vårdas efter rakning för att minska risken för irritation, utslag och andra besvär. Hudcellerna är exponerade och mottagliga för fukt, vilket gör att det är viktigt att återfukta. En skonsam aftershavekräm svalkar och lugnar ned huden.

Rakning av känslig hud - sammanfattning

Sammanfattningsvis så är det alltid viktigt att vårda din hud före, under och efter rakning. Men om du har känslig hud krävs det ännu mer av din teknik och dina produkter för att undvika besvär som irritation, rodnad och utslag. Med hjälp av dessa goda råd kan du minska riskerna rejält! Här på EFI hittar du rakhyvlar och tillbehör som verkligen tar hand om huden på rätt sätt.