Så här kan många bli av med smärta i rygg och skuldror på ett enkelt och effektivt sätt

Många av oss har jobbat hemifrån i några veckor nu. På vissa ställen har gymmen varit stängda och fysioterapeuter har varit otillgängliga. Därför har vi själva provat det här upplägget och kan rekommendera det

Hösten 2019 läste Poleszynski en artikel av Kjetil Østli i Harvest Magazine.* Artikeln beskrev ett samtal som Østli haft med en vän som ständigt klagade på smärtor i rygg och axlar till sin läkare. Efter upprepade klagomål gav läkaren honom följande råd:

« Glöm stora träningsprogram – du klarar inte att följa dem i längden. Det här ska du göra: Varje morgon gör du 10 armhävningar om du klarar det. När du kommer hem från jobbet gör du 10 nya och fortsätter med 10 ett par timmar innan du går och lägger dig på kvällen.

Om du inte klarar 10; gör du 7. Klarar du inte 7; gör du 5. Varje morgon, eftermiddag och kväll. Om du inte klarar att göra vanliga armhävningar; gör du dem knästående. Detta gör du under en veckas tid.

Om du klarade 10 armhävningar i början; klarar du 15 innan veckan är över. 15 innan frukost, 15 när du kommer hem från jobbet och 15 på kvällen. Det tar inte många minuter och inom två veckor är smärtan nästan helt borta. »

Efter några veckor med programmet upptänkte redaktören att ryggsmärtan nästan var helt borta. Skillnaden från när han startade var enorm. Samtidigt påpekade han att poängen verkligen var att göra armhävningarna varje dag.

Hur gör du armhävningar?

Armhävningar kan göras med olika svårighetsgrader. Det viktigaste är att hålla kroppen rak och att böja sig ner så bröstet rör vid golvet. Om det är för lätt kan du göra dem på knogarna för att komma djupare ner. Och det blir ännu tyngre om du sätter fötterna på en pall/bänk och händerna på golvet så du lutar kroppen framåt nedåt.

Om du inte klarar en serie med armhävningar kan du börja med att luta dig mot väggen för att göra dem. Med tiden kommer du klara att göra dem horisontellt på golvet. Eventuellt kan du göra dem på knä till du klarar att göra dem med fötterna i golvet.
Redaktören avslutar med att uppmuntra alla som kämpar med kroniska ryggproblem: Ge regelbundna armhävningar en chans och se om det kan hjälpa dig också!