Sov gott och få det bättre

Det kanske alltid känns som att du behöver fem minuters mer sömn än du faktiskt får? Oro och tankar om antalet timmars sömn eller sömnkvalitén skapar fler problem än dina faktiska sömnvanor. Sömn är viktigt. Men de flesta av oss behöver mindre än vad vi tror.

Störningar i sömnmönstret är ingen sjukdom, det är bara ett symptom på en underliggande orsak. Och den vanligaste sömnstörningen av alla är sömnlöshet.

Orsaker till sömnlöshet

Det finns många orsaker till sömnlöshet. Vem känner inte igenom ångesten av att ha en svår dag framför sig. Det kanske är en jobbintervju, ett prov, ett flyg man ska åka med eller en emotionell situation, vare sig den är kul eller tråkig.
Fysisk sjukdom som orsakar smärta kan störa din sömn. En förkylning, hosta, irriterande klåda, tandvärk eller ryggsmärta kan alla beröva dig skönhetssömnen. Vi ska inte heller glömma modern teknik, störande grannar och framför allt oförmågan att slappna av.

Ett tvådelat problem

De flesta sömnproblem faller i två kategorier: svårigheter att somna eller problem med att sova oavbrutet. I den första situationen är sannolika orsaker stress, spänning, ångest, koffein, alkohol eller känslomässiga problem. Att vakna efter bara några timmars sömn kan vara förknippat med andningssvårigheter, snarkning eller ryckningar i benmusklerna.

Många lösningar och några bra tips

På lång sikt måste orsaken till sömnproblemen tas bort. Det kan dock vara svårt att identifiera orsaken eller orsakerna. För det kan finnas 20 möjliga orsaker till din personliga situation och det kan finnas 40 olika botemedel.

Men för all del – gör något och ligg inte bara där

Sök efter kunskap online, läs böcker, prata med din läkare eller kontakta en sömnterapeut.
Dessutom ska du undvika att sova på eftermiddagen. Se till att träna regelbundet men var noga med att avsluta passet minst tre timmar före sänggåendet. Se till att du har det mörkt och svalt i sovrummet. Lägg dig vid samma tid varje dag.

Det finns också bra örtteer och tillskott som är utvecklade för att bidra till en normal och god sömn. Här på Efi har vi precis tagit fram en ny produkt – SÖMN® som är baserad på örter, mineraler och vitaminer. En god natts sömn ger dig en bra dag. Läs mer om SÖMN® här!

Källa: Sov godt! Av Michael van Straten