Vitaminer och mineraler – varför är de så viktiga?

Visste du att du behöver 13 olika vitaminer och minst 10 mineraler för att hålla dig vid liv? Vitaminer och mineraler är viktiga mikroämnen som är nödvändiga för att kroppen ska fungera normalt. De behövs för att tillverka enzymer och hormoner som kroppen använder i många kemiska processer och som ser till att allt fungerar som det ska.

De kallas för mikroämnen eftersom kroppen behöver dem i små mängder, jämfört med till exempel kolhydrater, protein, fett och vatten som vi behöver i betydligt större mängder.

Vattenlösliga och fettlösliga vitaminer

Några vitaminer är vattenlösliga; andra är fettlösliga. De vattenlösliga måste tillsättas till kroppen varje dag, eftersom de inte kan lagras. De passerar i stort sett inom loppet av fyra timmar. C-vitamin och B-vitamin är bland de viktigaste.

De fettlösliga vitaminerna kan lagras i kroppens fettdepåer och i levern. De inkluderar vitamin A, D, E och K.

Mineralens funktion

Varje levande cell här på jorden är beroende av mineraler för att fungera. Och oavsett hur viktiga vitaminerna är, kan de inte fungera utan mineraler.

För mineralerna bidrar till processer kring kroppens vätskor, blod- och benstruktur, hälsosam nervfunktion och reglering av muskelspänningar. Kroppen kan inte tillverka några mineraler själv.

Makromineraler och spårmineraler

Det finns två grupper av mineraler. De som vi behöver allra mest kallas för makro- eller bulkmineraler. Dessa är bland annat kalcium, magnesium, natrium och fosfor.

Spårmineralerna behöver vi i mindre mängder. Dessa är bland annat bor, krom, koppar, germanium, jod, järn, mangan, molybden, selen, silikon, svavel, vanadin och zink.

Mineraler lagras mest i kroppens skelett och muskler.

Inspiration till den här artikeln kommer från dessa böcker som vi också rekommenderar: Earl Mindell “Vitamin guiden”, Balch “Prescription for Nutrition healing” och Pressman et al “Complete idiots guide to vitamins and minerals”.