Wilkinson Sword – 250 år med innovasjon og epokegjørende oppfinnelser

Vi på Efi är mycket stolta över att vi fått vara återförsäljare av Wilkinson Swords rakhyvlar för både män och kvinnor ända sedan 1992. De är omtyckta av våra tiotusentals kunder och är några av våra bästsäljande produkter genom tiderna.

Idag är Wilkinson Sword världskända för sina rakhyvlar och de flesta känner till eller har hört talas som varumärket.

Men var började allting?

Faktum är att det började med svärd och pistoler för 250 år sen. Wilkinson Sword är en långlivad 250-åring med en mycket spännande historia.

Wilkinson Swords Historia – från 1772 fram till 2022

Grundas 1772

Allting börjar i London. Wilkinson Sword grundas 1772 av Henry Nock. Nock var en känd tillverkare av innovativa vapen. Det är först 1824 som svärdstillverkningen börjar för fullt och den fortsätter ända till 2005. Men företaget är också känt för att ha tillverkat både trädgårdsredskap och till och med motorcyklar.

1898

Efter 100 års svärd- och pistoltillverkning lanserar Wilkinson Sword den första av många innovationer inom rakhyvlar – Pall Mall Safety razor. En trygg och säker rakning har varit utgångspunkten för alla raksystem – och i en annons från 1898 skriver man: Det finns ingen risk för att skära sig i ansiktet med en Wilkinson. Kanske inte 100 % korrekt, en stadig hand och bra teknik har också stor betydelse.

1961

Wilkinson Sword lanserar det här året sitt första rakblad i rostfritt stål. Detta revolutionerar marknaden för rakblad eftersom det nu räcker med ett blad i veckan istället för ett om dagen.

1971

Systemet T70 introduceras – världens första rakhyvel med "integrerat blad" – alltså rakblad som omsluts av plast.

1992

Protector lanseras. Världens första 2-bladssystem med skyddsgaller. Utvecklat och tillverkat i Solingen, Tyskland.

1994

Det skulle dröja ända fram till 1994 innan Wilkinson Sword bestämmer sig för att ta sig in på marknaden för rakhyvlar för kvinnor. De utformar Lady Protector – det första raksystemet för kvinnor som med sitt skyddsgaller skyddar mot skärsår.

1996

FX – ännu ett revolutionerande system med 2 flexibla rakblad som formar sig efter huden i ansiktet. Efterföljaren Extreme3 med 3 flexibla blad med samma funktion är fortfarande populär.

2003

Det revolutionerande systemet Intuition sensitive care lanseras. Utvecklat av kvinnor – för kvinnor. Äntligen kan kvinnor gå direkt in i duschen och börja raka sig utan att behöva tänka på rakskum eller gel. Bladen är omgivna av en hudvårdande produkt och tvål som skummar vid kontakt med vatten!
Intuition blir snabbt en storsäljare bland våra kunder och är det fortfarande!
Quattro-plattformen lanseras med den första 4-bladiga rakhyveln. Några år senare efterföljs detta av Quattro for women och Quattro Titanium vars rakblad förstärkts med titan.

2008

Produktvarianter av Quattro lanseras, bl.a. Quattro bikini och Quattro Precision. Båda utrustade med en batteridriven trimmer i ena änden och systemblad i den andra.

2010 – 2022

Hydro-systemet lanseras i flera varianter. Hydro 5 för män och Hydro Silk för kvinnor. Dessa system för kvinnor och män fokuserar på en smidig, bekväm rakning utan att skapa irritation, och ser till att huden inte torkas ut av rakningen.
Hydro 5 och Hydro Silk är än idag omtyckta av våra kunder och används dagligen av tiotusentals nöjda prenumeranter i hela Norden.

Vi på Efi är stolta över att ha distribuerat Wilkinson Swords raksystem sedan 1992 – och vi fortsätter att imponeras av både de "gamla" och nya raksystemen! Samtidigt ser vi fram emot fortsättningen på detta härliga jubileum. Undra vilka nya spännande innovationer inom rakning och från Wilkinson Sword som vi kan förvänta oss inom de närmsta åren?