Så här undviker du irriterad hud vid rakning

Många får irriterad hud under och efter rakning, men det behöver inte vara så. Rätt produkter, rätt teknik och anpassning efter hudtyp fixar det mesta. Här är våra bästa tips för att undvika irriterad hud vid rakning.

Förberedelser innan rakning

Goda förberedelser är ett bra sätt att minska risken för besvär. Börja med att fukta huden. En varm dusch eller en varm handduk över området du ska raka dig mjukar upp huden inför rakningen. Det öppnar upp porerna och minskar friktionen. Huden blir mer förberedd på rakning, vilket gör att rakhyveln glider lättare och fungerar mer effektivt. En bra rakgel eller ett bra rakskum gör också rakningen mjukare och minskar friktionen.

För vissa kan det vara bra att låta huden torka och återhämta sig lite innan rakningen påbörjas, men det är individuellt. Detta kan vara bra att experimentera med för att se hur just din hud reagerar.

Välj skonsamma rakprodukter av hög kvalitet

En irritationsfri rakning handlar mycket om att välja rätt produkter. Kvaliteten på din rakhyvel, samt tillbehör som rakskum/kräm/gel och andra produkter gör stor skillnad för resultatet, både visuellt och för huden. En bra rakkräm kan vara det som gör att du undviker irritation och njuter av rakningen, istället för att oroa dig över utslag och sår.

Ofta är det dessvärre så att en budgetrakning ger budgetresultat. Huden är värd att satsa på och vårda - rätt produkter är A och O för att lyckas.

Raka dig rätt och undvik irriterad hud

Om du vill undvika irritation vid rakning är det viktigt att ha en god teknik. Här är våra tre bästa tips för en rakteknik som är snäll mot huden.

  • Raka medhårs. När du rakar mothårs kan det leda till onödig irritation som inflammerar hårsäckarna och ger s k rakfinnar. Om du behöver raka mothårs för att få till en riktigt hudnära rakning är det bäst att göra det sist, efter att du rakat medhårs. Då är hårstråna som är kvar kortare, samtidigt som huden är mer redo för belastningen.
  • Raka dig med ett lätt tryck för att göra det så skonsamt som möjligt. Hårdhänt rakning kan skada hudens yttre lager och leda till irritation, samt andra hudbesvär som rodnad och klåda. Ett lätt tryck minskar också risken för skärsår och inåtväxande hårstrån. Du får dessutom bättre kontroll över rakningen, vilket gör det lättare att raka knepiga områden.
  • Sträck ut huden för att komma åt svåra hårstrån. På så sätt kan du raka jämnare och precisare, utan att få skärsår eller skapa irritation. Sträck ut huden med ett fast, men inte för hårt grepp. Detta kan exempelvis vara kanon när du rakar dig kring veck i huden.

Vård efter rakning

Det är också viktigt att vårda huden rätt efter rakningen. Börja med att skölja ansiktet med kallt vatten. När du sköljer med kallt vatten efter rakningen stänger du porerna, vilket minskar risken för irritation, rodnad och svullnad. Huden lugnas ned och blodcirkulationen förbättras. Låt bli att pilla och klia kring det rakade området med händerna.

Mjukgörande kräm är ett bra sätt att ge huden lite extra kärlek efter rakningen. Det är samtidigt fräscht och uppfriskande. Undvik produkter med alkohol eller stark doft efter rakning. En alkoholfri aftershave är en god idé, eftersom alkohol kan torka ut huden.

Underhåll rakhyveln - undvik irriterad hud

En fräsch och vass rakhyvel är ett av de bästa sätten att raka skonsamt. Därför är det viktigt att underhålla dina produkter och byta ut dem vid behov.

Skölj din rakhyvel noggrant efter varje rakning för att få bort hårstrån, rester av rakprodukter och annat skräp. Det håller rakhyveln ren och minskar risken för att bakterier eller andra skadliga ämnen orsakar irritation.

Byt ut bladen regelbundet. Matta blad är en av de vanligaste orsakerna till hudirritation och andra rakbesvär. Vassa blad rakar snyggast och ger minimal irritation.

Anpassa produkterna efter din hudtyp

Allas hud är olika, och de med känslig hud behöver anpassade produkter. Därför gäller det att testa olika produkter och tekniker för att hitta det som passar just dig bäst. Om det inte känns rätt är det bara att testa något nytt. Rakning ska kännas skönt och fräscht, och du ska inte behöva oroa dig över irritation, klåda, rodnad och andra tråkigheter.

Det kan också vara bra att läsa om olika hudtyper och hudbesvär; kunskapen hjälper dig att raka dig och vårda din hud på bästa sätt. Om du känner att problem, t ex irritation och klåda, är återkommande, trots att du gjort mycket för att åtgärda dem kan det vara bra att söka vård hos en hudläkare.

Slutligen kan det också vara bra att inte raka dig för ofta. Huden behöver tid att återhämta sig mellan rakningarna. Vi hoppas att du har lärt dig något nytt och nu ser fram emot en skonsam rakning utan irritation!

Skonsam rakning för bästa resultat - fri från irritation

Vi på EFI erbjuder många rakprodukter av högsta kvalitet. Undvik irritation och njut av en fräsch, snygg rakning. Lär dig mer om våra produkter nedan.

Våra raksystem för kvinnor

Våra raksystem för män

Våra tillbehör